svzh-CNdaenfifrdenoes
Menu

Kräftan

Kräftan lever utmed strandlinjen ner till några meters djup. Kräftan trivs bäst på steniga bottnar eller där det är lätt att gräva hålor som gömslen. Den tar sig fram genom att gå på bottnen eller simma genom att slå med stjärten. Kräftan är till största delen stationär och ger sig inte ut på några längre utflykter. Den försvarar intensivt sina bohålor mot andra kräftor. Kräftor är också kannibaler och äter upp en hel del av sin egen art.

Kräftor är mer eller mindre allätare. När kräftan är liten lever den mest på plankton. Vuxna kräftor äter mest sjögräs och smådjur. Finns det gått om föda är kräftan en riktig finsmakare som bara väljer föda med stort energivärde.

Kräftarter som Flodkräfta och Signalkräfta

Kräftarter som Flodkräfta och Signalkräfta
Flodkräftan har en rad med taggar på gränsen mellan huvud och ryggsköld. Dessa taggar saknar Signalkräftan. Lika så på klorna har Flodkräftan ofta taggar och vårtliknade utslag. Klorna på Signalkräftan är oftast kraftigare än hos Flodkräftan. Undersidan är ljusare och i klogreppet finns en vit fläck omgiven av vit-turkost område. Flodkräftan har enfärgade klor. Flodkräftan är mörkare till färgen än Signalkräftan som har en mer brunaktig färg. Men det lättaste sättet att avgöra om en kräfta är en Flod- eller Signalkräfta är att känna med handen. Är skalet slätt är det en Signalkräfta och är skalet fyllt med taggar är det en Flodkräfta.

Läs mer...

Fångstmetoder

Det vanligaste sättet att fånga kräftor är att använda kräftmjärdar (kräftburar säger en del) I mjärden, buren placeras någon form av bete. Effektivast är färsk eller frusen vitfisk. Eftersom kräftan i huvudsak söker sin föda om natten är det lämpligt att lägga i sina mjärdar på kvällen och vittja tidigt på morgonen. För den som fiskar med ett större antal mjärdar 25 st eller mera är det effektivt att lägga mjärdarna på en långrev.

På en lina - 3mm flytande polypropylen - knyter man karbinhakar på var 8:e meter. I varje ände har man ett flöte. Karbinhaken krokas sedan direkt i mjärdens stomme. Man blir då oberoende av djup och när man väl har hittat det första flötet hittar man automatiskt resten av mjärdarna.

Att fiska med håv utmed strandkanten är ett gammalt beprövat och mycket trevligt sätt. Hela familjen deltar och det blir omedelbart tävling om vems håv som ger mest.

Sumpning

Med sumpning menas förvaring av levande kräftor. Det är en fördel om man kan sumpa kräftorna i vatten något dygn innan kokningen. Kräftorna blir renare genom att de skrubbar sig mot varandra, de tömmer sin tarm och de blir smakligare att äta. Men försök inte att sumpa dem i badkaret. Då dör de snabb av syrebrist. En lämplig sump för upp till ca 10 kg kräftor kan du se på bilden vid sidan av.

Besökare: Idag: 31 / Igår: 26 / Denna vecka: 159 / Denna månad: 838 / Alla: 30315